Varför gödsla gräsmattan med gräsmattegödsel

Varför gödsla gräsmattan med gräsmattegödsel kan man fråga sig. I den här artikeln berättar vi varför det är så viktigt att gödsla för att hålla gräset friskt och grönt. Du har säkert landat på den här sidan för att din gräsmatta betyder någonting för dig. För min del är gräsmattan viktigt parti i vår trädgård och då önskar jag hålla den naturligt grön, fri från ogräs och mossa.

Om du vill bli av med ogräs och mossa från gräsmattan så ska du definitivt gödsla gräsmattan. Dessutom blir gräsmattan tät, slitstark och blir härligt sprakande grön. Ett välmående gräs som är klippt med vassa knivblad är mer motståndskraftig mot sjukdomar och svampangrepp. Det är därför som du ska gödsla gräsmattan och på så sätt kan du ägna mindre tid åt ogräsbekämpning.

Varför gödsla gräsmattan?

Innehållsförteckning

Använd bra gräsmattegödsel

En bra gödning gör att gräset blir mer motståndskraftig och tåligare mot köld, näringsbrist och torka. Gödningen främjar därmed livet för mikrofloran i jorden. En jord med mycket mask, gråsuggor och andra mikroorganismer håller jorden igång samt håller jorden luftigare. En luftig mark gör att den släpper igenom vatten och ny näring bättre.

Kompakta lerjordar luftas först med hålpipsluftning och marken jämnas av med k-dress och en dressraka. Lufthålen gör att vatten, näring och luft tränger lättare ned i marken.

Gödsla gräsmattan ofta

Genom naturlig urlakning förs viktig näring bort från gräset och ny näring måste tillsättas. Det är därför du måste tillsätta ny näring flera gånger under säsongen eftersom gräset kräver mycket näring. Följaktligen gödslar du minst fyra gånger per år var fjärde till sjätte vecka.

För att jorden och gräset ska kunna tillgodogöra sig näringen så behöver pH-värdet  ligga på mellan 6 – 7.

När ska gräset gödslas?

Passa på att gödsla gräsmattan tidigt på våren innan ogräset har hunnit sätta igång och växa. På så sätt sätter du ordentlig fart på gräset vilket resulterar till att ogräs och mossa trängs undan. Helst ska medeltemperaturen kommit upp till ca 8 – 10 och gräset ska visa tecken på tillväxt. Gödsla i samband med att du klipper gräsmattan för första gången.

Vill du komma igång med gödslingen innan gräset har börjat växa börja då med att kalka gräsmattan. Kalkningen gör att gräset tar lättare upp näringen ur jorden. Kalka när mesta av snön har smält bort. Läs även vår artikel ”Varför kalka gräsmattan?”.

Gödselschema gräsmattegödsling

Gödselschema gräsmattegödsel

Gödsla vid gräsmatterenovering

För oss på TrädgårdSmart är det väldigt naturligt att gödsla en gräsmatta i samband med en gräsmatterenovering. Det är trötta och slitna gräsmattor med eftersatt underhåll i starkt behov av näring som våra kunder behöver hjälp med.

Vid en renovering av en gräsmatta använder vi både kemisk och organisk gödsel som behandling. Gödslingen gör vi efter det att vi har vertikalskurit och hålpipsluftat gräsmattan. En vertikalskuren och luftad gräsmatta har lättare att tillgodogöra sig vatten, syre och ny näring.

Hur gödslar man gräsmattan?

Sprid ut 2 – 3 kg gödsel per 100 m2 med en gödselspridare som sprider gödslet mycket mer jämnt över gräsmattan än om du gör det för hand. Även om det sägs att ett organiskt gödsel inte ska bränna gräset så har jag märkt att det gärna vill göra det om det har hamnat mycket gödsel på en och samma plats vilket är lätt hänt vid handgödsling. 

Vilket gräsmattegödsel ska jag använda?

Det lönar sig att satsa på ett gödsel av hög kvalitet anpassad för årstiden. På så sätt uppnår man önskad effekt. Ett bra gräsmattegödsel stärker gräset, gör den friskare och mörkt grön vilket leder till att mossa och ogräs trycks undan.

Algomin gräsmattegödsel

Jag har tidigare använt Algomin gräsgödsel som är ett miljömärkt gräsmattegödsel. Det är en blandning av algkalk och brunalger. Algomins gödsel gör inte gräset mörkt grön i och med att den innehåller lite järn. Dessutom har gödslet en försurande effekt vilket gör att du behöver komplettera gödslingen med kalkning.

Algomin gräsmattegödsel

WOLF-Garten Robot Special

Som jag skrev i förra stycket så har jag använt Algomins gräsmattegödsel, men 2019 gick jag över till WOLF-Garten Robot Special gräsmattegödsel som är ett långtidsverkande konstgödsel.

Vilken skillnad det blev! Konstgödslet har dubbla näringsinnehållet jämfört med ett naturgödsel. Efter första gödslingen tog tillväxten fart bara efter två veckor. Jag spred ut gödslet när jag såg de första nya grässtråna komma upp på våren och resultatet ser du till höger.  

Wolf Garten gräsmattegödsel
Före efter gödsling

Xeed gräsmattegödsel

Wolf-Gartens grämattegödsel gav den effekten jag var ute efter. Nu har jag börjat använda riktiga proffsprodukter från Xeed. Det har resulterat i att gräsmattan blir tätare och på ställen där gräset har haft svårt att etablera sig har gräset börjat växa.

Gräsmattegödsel

Energy Boost till gräsmattan

Från och med 2021 kommer jag att gödsla min gräsmatta med flytande gödsel för att på så sätt kunna få helt anpassat gödslingsprogram. Det är samma produkter som används av proffs på golfbanor och fotbollsplaner. 

Tillsammans med Jordelit har vi tagit fram ett specialprogram som går under Energy Boost till gräsmattan. Det är ett gödselprogram för våra mest krävande kunder

Näringsämnen till gräsmattan med flytande gödsel
Gräsmatterenovering
En tät gräsmattan håller ogräset borta.

Varför gödsla gräsmattan, när jag måste klippa oftare?

En gräsmatta som mår bra och är välgödslad växer med en otrolig kraft och rikligt. Ett argument som många använder är att de inte vill ha riklig tillväxt eftersom de måste ut och klippa gräset oftare med sin  el- eller motorgräsklippare. Men vem vill inte ha en tät, fin och härligt grön gräsmatta?

Riklig tillväxt är inget problem med en robotgräsklippare. Oavsett hur mycket gräsmattan frodas och växer så är en robotgräsklippare ute och klipper dagligen. Robotklipparen håller din gräsmatta lika välskött och fin alla dagar i veckan.

Med en robotgräsklippare behöver du inte ställa dig frågan ”Varför gödsla gräsmattan?”. Välj en robotgräsklippare som passar din gräsyta bäst med hjälp av vår köpguide robotgräsklippare. Låt en självgående gräsklippare göra det tråkiga jobbet åt dig, och du kan ägna dig åt roligare saker än tråkig gräsklippning.

Sammanfattning gräsmattegödsel

En anledning till varför du ska gödsla gräsmattan är att gräset kräver mycket näring. Får inte gräsväxten tillräckligt med näring så kommer annan växtlighet konkurrera ut gräset. Ta hand om din investering och ge den mycket näring, vatten och klipp gräset ofta. Det kommer att ge resultat.

2 svar på ”Varför gödsla gräsmattan med gräsmattegödsel”

Kommentarer är stängda.