Stubbfräsning

Ta bort stubbar med stubbfräsning

Att ta bort stubbar med stubbfräsning går snabbt och är tryggt för både din hälsa och trädgårdsmiljön. Genom att ta bort oönskade stubbar från fällda träd med en maskinell stubbfräs får du träflis som en restprodukt. Träflisen kan du återanvända som marktäckare eller som näringsrikt material till komposten.

Du får mer tid över och sparar pengar när du anlitar oss för stubbfräsning.  Enligt skatteverkets regler för rutavdrag på trädgårdsarbete kan avdrag göras på hela arbetskostnaden för borttagande av träd, buskar, stubbfräsning och vedkapning.

Här nedan kan du läsa om varför du bör få bort stubbar och rötter på din tomt antingen om du gör det själv eller anlitar Gentas eller TrädgårdSmart för stubbfräsningen. När du anlitar Robert eller Tomas för fackmannamässig borttagning av stubbar kan du vara säker på att arbetet görs snabbt, effektivt och säkert.

Vi hjälper dig med stubbfräsning i Stockholm- och Uppsalaområdet.

Att tänka på vid stubborttagning

Denna artikel om att ta bort stubbar är hämtad från TrädgårdSmarts hemsida, Att ta bort stubbar med stubbfräsning. Har du för avsikt att ta bort dina stubbar själv så rekommenderar vi guiden Ta bort stubbar själv. Det är vår förhoppning att informationen på sidan och länkat innehåll ska vara till nytta för dig som läsare.

Ta bort stubbar med stubbfräsning Stockholm och Uppsala
Före stubbfräsning
Efter stubbfräsning i Stockholm och Uppsala
Efter stubbfräsning

Stubbfräsning i Stockholm och Uppsala

Du är välkommen att boka en helt kostnadsfri stubbesiktning eller en tid för att få dina stubbar borttagna. Oavsett vilket besökstyp du bokar så har vi oftast stubbfräsen med oss i bilarna vilket innebär att du kan få snabb avhjälp med dina stubbar.

Robert Hammar på TrädgårdSmart

Stubbfräsning i Uppsala och norra Stockholm

Robert på TrädgårdSmart sköter stubbfräsningen i Uppsala och  norra Stockholm. Kontakta Robert om du behöver hjälp med att ta bort dina stubbar i hans upptagningsområde.

Telefon: 010-214 61 50

E-post: info@tradgardsmart.se

Tomas Gedal på Gentas

Stubbfräsning i södra Stockholm

Tomas på Gentas fräser dina stubbar med sin stubbfräs i Stockholms södra förorter och kringliggande orter.

Telefon: 070-437 37 37

E-post: info@gentas.se

Att ta bort stubbar själv

Har du väldigt gott om tid och är mindre rädd om din kropp så kan du ta bort stubbarna själv. Att få bort en eller flera stubbar själv tar mycket tid och är ett  ansträngande kroppsarbete. som kräver sitt tålamod. Du bör också ha tillgång till yxa, motorsåg, spade, spett och eventuellt en lyftkran med kätting. Det är kanske trädgårdsredskap som du normalt inte har och kanske använder. Då blir det en kostsam extrautgift för hyra eller inköp till ett tillfälligt arbete.

Ta bort stubbar själv är dyrt och jobbigt

Tidsödande

Att själv ta bort stubbar med yxa eller motorsåg är ett tidsödande arbete.

Riskfyllt

Att använda yxa eller motorsåg i mark och sten kan lätt leda till allvarliga olyckor.

Vedbitar och rotklumpar

Vid egen borttagning av stubbar får du ingen träflis som du kan återanvända som marktäckare eller till kompostering.

Kan bli dyrt

Oftast lönar det sig inte att ta bort stubben själv, speciellt om du behöver hyra eller köpa ny utrustning.

Att anlita professionell stubbfräsning

Det mest skonsammaste sättet att bli av med en stubbe är när du anlitar oss för ta bort stubbar med stubbfräsning. Maskinen vi använder är både smidig och tar sig lätt fram nästan var som helst eftersom den är väldigt kompakt. När vi fräser en stubbe med vår maskin så fräser stubbfräsen ned stubben och rötterna till träflis. Träflisen  kan du återanvända som fyllnadsmaterial i gropen som blir kvar efter stubbfräsningen, marktäckare eller för kompostering.

Ta bort stubbar med stubbfräsning är enkelt

Snabbt & Effektivt

En stubbe och dess rötter fräser vi effektivt bort på några minuter. Kvar blir ett djupt hål som du enkelt fyller upp med jord.

Tryggt & Säkert

Stubbfräsning med maskin skonar både rygg, armar och ben. Med vår skyddsutrustning blir borttagningen av stubben säker.

Träflis till återanvändning

När vi fräser dina stubbar får du träflis som du kan återanvända som marktäckare eller som material till komposten.

Låg kostnad

När du anlitar oss för borttagning av stubbar har du rätt till rutavdrag på arbetskostnaden.

Stubbfräsning Stockholm Uppsala

Varför ta bort stubbar med stubbfräsning?

Vid trädfällning blir oftast stubben kvar efter trädfällaren eftersom det krävs helt andra verktyg och maskiner. En stubbfräs är rätt skrymmande att ta med sig i en transportbil även om den är kompakt och smidig för att ta sig runt på en trädgård.

En trädstubbe kan man antingen få uppgrävd eller bortfräst. Att gräva bort en stubbe eller ta bort den för hand ger ett större avtryck och skadar marken mer än om man tar bort den med en stubbfräs. Stubbfräsning är smidigare, snabbare och lämnar mindre avtryck på mark och kringliggande omgivning.

Hyra stubbfräs för att få bort stubbar?

Det går att hyra en stubbfräs för ta bort stubbar med stubbfräsning. Normalt har en sådan maskin endast kapacitet för att fräsa bort mindre stubbar. Priset för hyran för stubbfräsen är dessutom oftast hög och brukar ligga mellan 1,000 – 3,000 kronor att hyra per dag. Det är sällan värt att betala det priset om du inte skall ta bort flera stubbar. Det många inte tänker på är att det tillkommer kostnader för hyra av ett släp eller att få maskinen hemkörd från uthyraren, drivmedel och eventuellt ersätta sönderkörda tänder till stubbfräsen.

Det är klart att det går att hyra en stubbfräs och försöka göra det själv men tänk då på att det blir riktigt dyrt om du misslyckas och ändå blir tvungen att betala för professionell hjälp.

Borttagning av stubbar med en stubbfräs på egen hand kan innebära många negativa överraskningar varför mitt råd är att inte göra det på egen hand då risken är att det kan stå dig dyrt. Anlita istället Gentas eller TrädgårdSmart och låt en fackman och yrkeskunnig person utföra arbetet.

Stubbfräsning av en buske

Finare gräsmatta utan skräpiga stubbar

Trädstubbar och rötter som sticker upp från marken ger oftast ett skräpigt och rörigt intryck. Efter en tid när stubben börjar ruttna blir det allt mer skräpigt runt omkring den. En borttagen stubbe skapar ett välvårdat intryck på din trädgård och underlättar även framkomligheten för en robotgräsklippare.

Det är mycket att tänka på innan ett köp av en robotgräsklippare. Som att stubbar och uppstående trädrötter gör att man måste göra en så kallad ö av stubben vid installation av en robotgräsklippare. Det för att en robotgräsklippare inte ska fastna på uppstickande rötter eller rotklumpar.

Skadedjur i stubbar

Stubbar är ett perfekt insektshotell

Även om insekter är ett viktigt inslag för den biologiska mångfalden så kan skadeinsekter bli ett oönskat inslag i din trädgård och närliggande hus. Helst vill du se insekter, som vildbin, nyckelpigor och fjärilar eftersom de förbättrar skörden av frukt och bär.

En trädstubbe kan vara det perfekta insektshotellet för många olika typer av skadeinsekter som till exempel hästmyror, svartmyror, trädgnagare, husbockar skalbaggar och möss för att nämna några exempel. Speciellt gamla fuktiga stubbar är som ett femstjärnigt hotell för de mest aggressiva skadeinsekterna.

Genom att ta bort stubben från din trädgård tar du även bort en potentiell grogrund för olika typer av skadedjur. Det gör att risken minskar för obehag och skador på närliggande husbyggnader eller i trädgården orsakade av skadedjur.

Video större stubbfräs för att få bort en stubbe med stubbfräsning

Gamla stubbar förstör sin omgivning

Gamla trädstubbar kan ibland börja skjuta nya stubbskott eller rotskott och ny oönskad vegetation börjar växa i den gamla trädstubben. Det gör att nya träd börjar till slut växa i området intill den gamla stubben. Nya rotskott stör dessutom tillväxten av närliggande växter och stjäl viktig näring och vatten från din kanske nyligen renoverade gräsmatta.

Om det finns svamp i stubbarna kan den sprida sig till närliggande friska träd. Är stubben angripen av hussvamp så kan den breda ut sig till närliggande husbyggnader. Hussvampen tar sig fram från våning till våning via fönsterkarmar och dörrposter. Svampen kan sedan sprida sig genom murverk och tegelväggar med hjälp av en metod för att producera syra vilket gör svampen kapabel till att fukta och
attackera närliggande trämaterial.

Säkrare miljö med borttagna stubbar

Det är särskilt viktigt för fastighetsägare, företag och kommuner att tänka på att ta bort stubbrester från gamla träd för att på så sätt undvika olyckor. Borttagningen av trädstubbar och rötter ger en säkrare utomhusmiljö och tar bort risken för att någon skulle snubbla och eller skada sig. På så sätt undviker man eventuella skadestånd i samband med fallolyckor och skador. Gamla stubbar kan också orsaka skador på gräsklippare och andra trädgårdsredskap under pågående trädgårdsskötsel av grönområdet.

Nyplantering efter borttagning av stubbe

Tänk på att det inte går att plantera hur som helst efter att stubben har blivit borttagen. Ska den gamla stubben ersättas med ett nytt träd är det viktigt att du kollar upp med växtodlaren om det gamla trädet går att ersättas av samma växtslag. Vidare måste du tänka på att när trädrester i marken bryts ned bildas koldioxid och vätgas som omvandlas till svavelväte och metangas vilket är mycket giftigt för växternas rotsystem.

Oftast är det inga problem med att täcka över hålet med flisresterna om det ska sås gräs där stubben har legat. I samband med att vi renoverar gräsmattor så lägger vi på ett lager K-dress för att gräsfröna ska etablera sig bättre.

Att använda träflis i ytskiktet stimulerar man däremot mikrolivet i jorden. Träflisen kan med fördel blandas upp med ny näringsrik jord vid grässådd.

Standardpris för stubbfräsning

Angivna priser är efter rutavdrag på arbetskostnaden.

Enkel tidsbokning!

Du bokar enkelt en tid för stubbfräsning eller för en kostnadsfri tomtbesiktning med oss när det passar dig bäst. Följ bara de två stegen här nedan och sedan är det klart. Därefter kommer du att få en bekräftelse på att den tid du har bokat ligger inplanerad med en av oss. I annat fall hör vi av oss direkt till dig.

Boka din tid enligt följande steg

  1. Välj om du vill ha rådgivning eller boka in tjänsten stubbfräsning
  2. Välj datum & tid

Till sist fyller du i dina kontaktuppgifter och slutligen bekräftar du din bokning!

Klicka på länken här nedan eller till vänster på sidan för att komma till vår bokningskalender.

Låt ett proffs ta bort stubbarna

Det är säkrare för dig när du anlitar ett proffs för borttagning av dina stubbar. Dessutom spar du både pengar och tid när du får dina stubbar bortfrästa. Vi har den utrustningen och erfarenheten för att få arbetet utfört.

Snabbt

Få dina stubbar bortfrästa snabbt och enkelt med professionell stubbfräsning

Säkert

Spara din rygg, armar och skydda dig från obehagliga överraskningar

Prisvärt

Med rutavdraget blir det både billigare och enklare när ett proffs gör jobbet

Ofta ställda frågor om stubbfräsning

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få i samband med prissättning och vad som ingår i tjänsten.

En större diameter på stubben med rotsystemet bidrar till ett högre pris. Pristillägget är 120 kr extra per decimeter på överstigande 70 cm.

Klippig och stenig mark är en risk och kan skada vår stubbfräs vilket gör att priset går upp. Det kan också bli nödvändigt att gräva ur runt stubben för att kunna ta bort stenar som kan skada maskinen.
Vissa trädarter är mer svårhanterligare än andra. Exempelvis har gran mer komplext rotsystem än tall.

Om hela stubbens rotsystem skall avlägsnas kostar det alltid mer. Oftast är det inte nödvändigt om inte ett nytt träd eller buskar ska planteras på samma plats.

Självklart hjälper vi dig med bortforsling av trädgårdsavfallet. Tänk på att det blir dyrare när vi transporterar bort och tippar trädgårdsavfallet på återvinningsstationen eftersom vi måste betala företagstaxa för avfallet. För dig som privatperson är det gratis att tippa trädgårdsavfallet själv.

Vi fräser även bort häckar och buskar. Idegran och thujor får ofta kraftiga stubbar.

Robert och Tomas har motorsågskörkort med behörighet A och B. Robert har även behörighet för E och röjsågskörkort.

Rutavdrag kan bara göras på arbetet på den utförda tjänsten och inte för transport eller bortforsling av trädgårdsavfall.